kaj je kobudo

Kobudo je stara borilna veščina nastala na japonskem otoku Okinawa, ki uporablja orožje (BO – palica, SAI – noži, JO – kratka palica, NUNTI – sulica, TONFA, NUNCHAKU,….)

Kobudo je nastal zato, ker je konec 16. stoletja je Toyotomi Hideyoshi uvedel zakon, ki je prepovedoval nošenje orožja. Okinawski kmetje so ostali brez vsake možnosti obrambe proti sovražniku. Za obrambo so pričeli uporabljati poljedelska orodja. Sčasoma se je s pomočjo položajev in načina gibanja pri boju brez orožja, razvila borilna veščina z orožjem imenovana kobudo.

Slovenska Oshukai kobudo zveza je članica Svetovne Oshukai kobudo zveze, ko jo vodi Kenju Chinen, zastopnik za Slovenijo pa je postal Jani Merc, prvi slovenski mojster Oshukai Kobuda.

Vadba te veščine je primerna za otroke stare več kot 10 let, mlade in odrasle. Deluje krepilno na naše telo, seveda pa je to odvisno od naše intenzivnosti izvajanja tehnik. Nevarnosti poškodb ob pravilnem ravnanju ni, saj se vaje v parih izvajajo zelo postopno in izključno z dogovorjenimi tehnikami.

kobudo – orožje

BO – palica dboolga približno 180-185 cm. Nastala je iz poljedelskega orodja TENBIN. To je palica, ki se nosi preko ram, na vsaki strani pa visi košara za nošenje tovora.

TONFA – je bil lesen ročaj za poganjanje mlinskega kamna. Tonfo držimo za krajši ročaj. Udarci in blokade so nastali iz karate tehnik, izvajamo pa jih z rotacijo ali brez. Moderno izvedbo poznamo kot “nightstick – policijski pendrek”.

SAI – po obliki je kot kratka sablja oz. nož z dvema krakoma, ki nima rezila. Dolžina je odvisna od dolžine podlaktnice. S pomočjo zavitih krakov ujamemo ali včasih celo zlomimo napadalčevo palico ali sabljo.

NUNCHAKU – je bil cepec za mlatenje žita. Dve okrogli ali šesterokotni kratki palici sta med seboj povezani z vrvjo ali verigo. V Sloveniji je še pred 50-leti ponekod na vaseh obstajal lesen cepec, ki pa je imel en konec daljši saj so pri nas mlatili žito stoje. Veliko popularnost je nuncahku dobil v filmih Bruce Lee-ja.

JO – krajše palica, ki so jo uporabljali kot sprehajalno palico (starejši ljudje, menihi). Palica je osnovno in najstarejše orožje v kobudo veščini.

KAMA – poljedelski srp. Uporabljali so ga pri žetju riža. Je nevarno orožje za učenca, zato so pri treningu uporablja kama z lesenim rezilom.

TEKKO – “knuckles”  je kos kovine oblikovane okoli členkov, narejenega da poveča moč udarca s pestjo in se je uporabljal v pretepih. Pri nas smo ga imenovali “boksar”.

TAMBO – kratka palica dolžine cca. 30 cm, dolžina od komolca do zapestja. Običajno se uporablja dve palici v vsaki roki eno.

KUWA – motika, ki je znano poljedelsko orodje.

HANBO – palica srednje dolžine, približno 90 cm.

NUNTI BO – podobna je sulici, konica pa narejena iz “manji-shaped” SAI.

SANSETSUKON – je podobno orožje kot NUNCHAKU, vendar iz treh delov povezanih z verigo.

TINBE-ROCHIN – je najmanj poznano okinavsko orožje. Sestoji iz ščita in sablje, ki ima obliko in velikost mačete.